Zeppelin logo

Mælkebøttereglementet

Nyskrevet forestilling med verdenspremiere 28. september

28. september - 9. november 2019

Fire piger med vidt forskellige baggrunde bor på børnehjemmet Himmelbjergpigehjemmet. Fælles for dem er savnet efter ”et rigtigt hjem”.

En tragisk hændelse på børnehjemmet sætter skub i handlingen og gør pigernes længsel efter et hjem stærkere end nogensinde. De klatrer på tunge jernsenge i sovesalen, spionerer på Hesten, føler sig flyvende lette på gyngen og finder et fristed i tårnet, hvor de lægger hemmelige planer.

Mælkebøttereglementet er en fortælling om, hvordan det lykkes en flok børnehjemspiger at gå fra mismod og håbløshed til mod og håbefuldhed og fra umyndiggørelse til myndiggørelse. Det er en fortælling om, at ydre pres kan skabe splittelse og interne konflikter. Men det er også en fortælling om at finde sammen i et fælles projekt og i en fælles kamp mod uretfærdighed og undertrykkelse. Det er en fortælling om at turde håbe på et bedre liv, hvor et hjem er et sted, man selv vælger og former.

NB! Det er en god idé at forberede sig til teateroplevelsen sammen med de børn, man skal se forestillingen med. Vi opfordrer kraftigt til, at man læser vores skrivelse ‘Forberedelse til at se Mælkebøttereglementet med børn’ – læs ved at klikke her.


TEMAER
Hvad er et hjem? / venskab / børnehjem / resiliens / mysterium / mobning / sammenhold / arv & miljø/ overlevelsesstrategier/ overgangen fra barn til voksen

Aktuelt emne efter officiel undskyldning til Godhavnsdrengene

Den 13. august 2019 gav Statsminister Mette Frederiksen på statens vegne en officiel undskyldning til beboerne på Børnehjemmet Godhavnshjemmet. Fra 1946-1976 blev beboerne udsat for vold og overgreb. Undskyldningen kom dagen efter, at vi på Zeppelin havde startet prøver på Mælkebøttereglementet, og derfor vakte den naturligvis særlig opmærksomhed på teatret. Zeppelins kunstneriske leder og auteur, Mie Brandt, har det sidste 1½ år besøgt børnehjem og udført research til Mælkebøttereglementet, som handler om fire børn på et børnehjem i efterkrigstiden. Vi sender ekstramange tanker til Godhavnsdrengene i disse dage. For nogen blev det at blive placeret på et børnehjem en lettelse eller lige frem en redning. For andre blev det en af deres livs største udfordringer og tragedier.

Hvad betyder resiliens?

At man på trods af vanskelige odds har en tillid til livet og en ukuelig vilje til at forsøge at vende modstand til medgang. En ofte anvendt metafor for resiliens er en mælkebøtte. Selvom mælkebøtten er en lille ukrudtsplante, har den kraften til at skyde op gennem selv asfalt.

Forestilling under udvikling: premiere 28. september

Forestillingen bliver til i en auteurproces. I auteurprocessen arbejder man ikke med et manuskript, men med en skitse. Det betyder, at store dele af forestillingen, fx alle replikkerne, er blevet til på gulvet. Auteurprocessen er et fællesprojekt, og alle der er med i produktionen sætter sit præg på forestillingens udtryk. Auteur Mie Brandt, som også er kunstnerisk leder på Teatret Zeppelin, debuterede som auteur med den anmelderroste og Reumert-nominerede forestilling Under Haadys Skjold i 2015.
Følg med i udvikling på vores Instagram og på Facebook eller læs interviews med holdet bag her.

Undervisningsmateriale for skoler
Teatret Zeppelin er den oplagte klasseudflugt! Du kan nu downloade undervisningsmaterialet, der er udarbejdet efter gældende trin- og læringsmål i folkeskolen. Du finder materialet her

Aldersgruppe: fra minimum 7 år

Varighed: 70 minutter

ANMELDELSER

 

★★★★★ CPHCULTURE
“En af sæsonens stærkeste børne- og ungdomsforestillinger. MÆLKEBØTTEREGLEMENTET vil blive husket, når mange mere nuttede børne- og ungdomsforestillinger er glemt.”
– Michael Søby


TEATERAVISEN

“Sjældent har man set en så stærk kombination af trodsighed og håbefuldhed (…) Hvordan det hele ender skal selvfølgelig ikke afsløres her, men det er ikke for meget at sige, at det kan gå alle veje, og at det også er barsk kost – for ih, hvor man dog håber lykken venter forude for disse prøvede piger. De har mit hjerte hver og en. Ligesom stykket får det uden forbehold.”
– Gudrun Hagen

UNGT TEATERBLOD
“Det er en smuk og poetisk forestilling for både børn og voksne (…) Sommetider høres klaverspil eller stemmer fra højtalerne, andre gange synger skuespillerinderne med deres yndige engle-stemmer, så hårene rejser sig på mine voksne arme. Dette mens røgen sommetider giver et ekstra pift til den sanseoplevelse, vores øjne og ører ellers var i gang med at få (…) En kæmpe cadeau til alle medvirkende – de gjorde det meget overbevisende hver og én (…) Dynamikken iblandt skuespillerne er dejligt legende, men også en konstant kontrast mellem fin og brutal.”
– Ea Melissa

BØRN I BYEN
“Der tales om død, mobning, afstraffelse og frygt på en meget direkte måde, og selvom det ikke er de mest almindelige børneteater-temaer, er det tydeligt, at børnene i salen er meget optagede af, hvad der udspiller sig på scenen. (…) Det er inspirerende for børn såvel som voksne at se, hvordan fællesskab og sammenhold kan redde livet for samfundets mest udsatte.”
– Stephanie Lau

——————–

Teatret Zeppelin skole- og familieforestilling

Manuskriptforfatter, auteur & instruktør Mie Brandt

Sange Skuespillerne

Instruktørassistent Laura Sylvester Walters

Dramaturg Niels Lehman

Kunstnerisk sparring Vibeke Wrede

Scenograf Johanne Eggert

Produktionsleder & bygger Peter Edward Rasmussen

Lyddesigner, bygger & afvikler Rasmus Christner Månsson

Lysdesigner Martin Danielsen Barnung

Kostumier Maria Ipsen

Rekvisitør Tina Kornerup

Systueassistenter Mathilde Gers, Christina Hansen

Fotograf Frida Gregersen

Administration Louise Borcher Petersen, Katja Neergaard, Camilla Schack, Mathilde Bruun

Teatrets ledelse Mie Brandt, Lasse Frank

Medvirkende Theresa Hedelund Jensen, Maria la Cour, Rebecca Rønde Kiilerich, Cecilie Josefine Bangsgaard Glæsel (skuespillerelev)

Stemmer Bo Carlsson (Præsten), Amalie Lindegaard (Karen), Mie Brandt (Hesten)

 

Tak til

Solliden børnehjem

Globus børnehjem

Josephine Schneiders børnehjem

Jena

Børneuniversitetet

Laura Kley

Tilde Knudsen

Annika Nilsson

Heidi Katze Nelson

Skolemateriale