Zeppelin logo

Mælkebøttereglementet

Nyskrevet forestilling med verdenspremiere 28. september

28. september - 9. november 2019

Fire piger med vidt forskellige baggrunde bor på børnehjemmet Himmelbjergpigehjemmet. Fælles for dem er savnet efter ”et rigtigt hjem”.

En tragisk hændelse på børnehjemmet sætter skub i handlingen og gør pigernes længsel efter et hjem stærkere end nogensinde. De klatrer på tunge jernsenge i sovesalen, spionerer på Hesten, føler sig flyvende lette på gyngen og finder et fristed i tårnet, hvor de lægger hemmelige planer.

Mælkebøttereglementet er en fortælling om, hvordan det lykkes en flok børnehjemspiger at gå fra mismod og håbløshed til mod og håbefuldhed og fra umyndiggørelse til myndiggørelse. Det er en fortælling om, at ydre pres kan skabe splittelse og interne konflikter. Men det er også en fortælling om at finde sammen i et fælles projekt og i en fælles kamp mod uretfærdighed og undertrykkelse. Det er en fortælling om at turde håbe på et bedre liv, hvor et hjem er et sted, man selv vælger og former.

Det rigide og undertrykkende reglement, som hersker på børnehjemmet, bliver til sidst redefineret af pigerne, som skriver Mælkebøttereglementet i frisættelsens navn.


TEMAER
Hvad er et hjem? / venskab / børnehjem / resiliens / mysterium / mobning / sammenhold / overgangen fra barn til voksen

Aktuelt emne efter officiel undskyldning til Godhavnsdrengene

Den 13. august 2019 gav Statsminister Mette Frederiksen på statens vegne en officiel undskyldning til beboerne på Børnehjemmet Godhavnshjemmet. Fra 1946-1976 blev beboerne udsat for vold og overgreb. Undskyldningen kom dagen efter, at vi på Zeppelin havde startet prøver på Mælkebøttereglementet, og derfor vakte den naturligvis særlig opmærksomhed på teatret. Zeppelins kunstneriske leder og auteur, Mie Brandt, har det sidste 1½ år besøgt børnehjem og udført research til Mælkebøttereglementet, som handler om fire børn på et børnehjem i efterkrigstiden. Vi sender ekstramange tanker til Godhavnsdrengene i disse dage. For nogen blev det at blive placeret på et børnehjem en lettelse eller lige frem en redning. For andre blev det en af deres livs største udfordringer og tragedier.

Hvad betyder resiliens?

At man på trods af vanskelige odds har en tillid til livet og en ukuelig vilje til at forsøge at vende modstand til medgang. En ofte anvendt metafor for resiliens er en mælkebøtte. Selvom mælkebøtten er en lille plante, kan den skyde op gennem asfalten.

Forestilling under udvikling: premiere 28. september

Forestillingen bliver til i en auteurproces. I auteurprocessen arbejder man ikke med et manuskript, men med en skitse. Det betyder, at store dele af forestillingen, fx alle replikkerne, er blevet til på gulvet. Auteurprocessen er et fællesprojekt, og alle der er med i produktionen sætter sit præg på forestillingens udtryk. Auteur Mie Brandt, som også er kunstnerisk leder på Teatret Zeppelin, debuterede som auteur med den anmelderroste og Reumert-nominerede forestilling Under Haadys Skjold i 2015.
Følg med i udvikling på vores Instagram og på Facebook.

Undervisningsmateriale for skoler
Teatret Zeppelin er den oplagte klasseudflugt! Du kan nu downloade undervisningsmaterialet, der er udarbejdet efter gældende trin- og læringsmål i folkeskolen. Du finder materialet her

Aldersgruppe: fra minimum 7 år

Varighed: 70 minutter

Teatret Zeppelin skole- og familieforestilling

Manuskriptforfatter, auteur & instruktør Mie Brandt

Instruktørassistent Laura Sylvester Walters

Kunstnerisk sparring Vibeke Wrede

Scenograf Johanne Eggert

Produktionsleder & bygger Peter Edward Rasmussen

Lyddesigner, bygger & afvikler Rasmus Christner Månsson

Lysdesigner Martin Danielsen Barnung

Kostumier Maria Ipsen

Medvirkende Theresa Hedelund Jensen, Maria la Cour, Rebecca Rønde Kiilerich, Cecilie Josefine Bangsgaard Glæsel (skuespillerelev)

 

 

Skolemateriale